Ποιοτικές θέσεις εργασίας, υψηλά έσοδα και δυναμικές επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει η βιομηχανία του Πολιτισμού
Ποιοτικές θέσεις εργασίας, υψηλά έσοδα και δυναμικές επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει η βιομηχανία του Πολιτισμού μέσα από την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών προϊόντων.
Οι δυνατότητες της Ελλάδος να αξιοποιήσει την ενιαία ψηφιακή αγορά και τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για τον πολιτισμό διερευνήθηκαν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση εργασίας με τίτλο «Ψηφιακός Πολιτισμός: Οδηγός για την περιφερειακή ανάπτυξη». Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη και κ. Elisabetta Gardini.
Προσκεκλημένη ως κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρώην Υπουργός Τουρισμού, Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Εισηγήσεις παρουσίασαν η Γραμματέας της UNESCO για τη Συνθήκη του 2005 για την προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής έκφρασης, κ. D. Cliche, η Εκτελεστική Διευθύντρια της EUROPEANA, κ. J. Cousins, η υπεύθυνη της Κομισιόν για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, κ. B. Stacher, ο Public Policy Manager της Google στην ΕΕ, κ. Γ. Μαύρος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, κ. Κ. Κόλλιας και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του SME Europe, κ. Η. Heitz.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας και τις σχετικές εισηγήσεις θα παραδώσει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κ.Μαρία Σπυράκη στον αρμόδιο Επίτροπο για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό κ. Tibor Navracsics, την Τρίτη 4 Ιουλίου στο Στρασβούργο.
Η κ. Κεφαλογιάννη στην παρέμβαση της σημείωσε:
«Ο Πολιτισμός μπορεί να υποστηρίξει την έρευνα και την καινοτομία, βελτιώνει την εκπαίδευση, την επιστήμη, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων. Ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Ιδιαίτερα δε, μέσα στη ψηφιακή εποχή που κλονίζει τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα και μετασχηματίζει την οικονομία και την κοινωνία, μπορεί να δώσει δυνατή αναπτυξιακή πνοή και πρόοδο. Η διασύνδεση του Πολιτισμού με διαφορετικούς κλάδους και υπηρεσίες, εφόσον αυτή γίνεται οργανωμένα και συστηματικά, μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τις πολιτιστικές-δημιουργικές βιομηχανίες.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το έτος 2018 χαρακτηρίστηκε ως έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. Η Ε.Ε. με αυτή της την απόφαση προτάσσει τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά που είναι καθοριστική για την οικοδόμηση του Μέλλοντος της. Ο Πολιτισμός μας ενώνει, ο Πολιτισμός στην εποχή του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών μας δυναμώνει!».
Ανοίγοντας τη συνάντηση εργασίας, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά μπορεί να συνεισφέρει 415 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει 3,8 εκατομμύρια δουλειές.
Η εκπρόσωπος της UNESCO D. Cliche παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των αρχών και κανόνων στο ψηφιακό περιβάλλον με έμφαση στο σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας των πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών και στην ανάδειξη του Πολιτισμού ως πυλώνα για βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη συνάντηση συμμετείχε η εκπρόσωπος της Europeana, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης που έχει στόχο την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης έως το 2025. Η κ. Cousins παρουσίασε μάλιστα δύο εφαρμογές που με βάση την ψηφιοποίηση πολιτιστικών αγαθών δίνουν τη δυνατότητα για εικονική (virtual) ξενάγηση σε μνημεία και ψηφιακή απεικόνιση έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της κ. Stacher, χαιρέτησε τη συνάντηση εργασίας ως την πρώτη που γίνεται στις Βρυξέλλες για το αντικείμενο της ψηφιακής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρουσίασε μάλιστα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι το πρόγραμμα Creative Europe, το Erasmus για νέους επιχειρηματίες και το COSME. Σύμφωνα με την κ. Stacher από τα 247 εκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσε το πιλοτικό πρόγραμμα crowdfunding4culture τα 71 εκατομμύρια προορίζονται για την ψηφιοποίηση πολιτιστικών μνημείων.
Ο εκπρόσωπος της Google στις Βρυξέλλες κ. Γιώργος Μαύρος παρουσίασε με τη σειρά του ψηφιακές πλατφόρμες της Google που ξεναγούν σε μουσεία και πόλεις, όπως είναι το Μουσείο της Ακρόπολης και η περιήγηση σε τέσσερεις πόλεις-μνημεία στην Ιταλία.
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κώστας Κόλλιας επικεντρώθηκε στη σύνδεση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό και εστίασε στην αξιοποίηση καλών πρακτικών ως στρατηγική παράμετρο για την ανάπτυξη των Περιφερειών και των τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος, ο Πρόεδρος του SME Europe επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα των συνόρων και αποτελεί ευκαιρία για τις τοπικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέες αγορές και virtual «ψηφιακές γειτονιές» στις οποίες θα μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Τη συνάντηση εργασίας παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Γιώργος Κύρτσος.