Υπέρ της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης των προγραμμάτων συνοχής για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο με ταυτόχρονη εμπροσθοβαρή αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας , τάχθηκε η Μαρία Σπυράκη
Υπέρ της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης των προγραμμάτων συνοχής για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο με ταυτόχρονη εμπροσθοβαρή αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας , τάχθηκε με παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ , Μαρία Σπυράκη, στηρίζοντας την πρόταση που παρουσίασε στο Στρασβούργο η Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου.
Η κ. Σπυράκη έλαβε το λόγο στη ζήτηση ,ως εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΛΚ για την τεχνική βοήθεια, επισημαίνοντας τα εξής:
- Η τεχνική βοήθεια οφείλει να είναι προσβάσιμη άμεσα σε περιφέρειες, δήμους και πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου ώστε να συμβάλει στην ολοκλήρωση έργων με ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες.
-Η εκπόνηση μελέτης είναι απαραίτητη ώστε να καταλήξει η ΕΕ σε στοχευμένους δείκτες για την αποτελεσματικότητα της τεχνικής βοήθειας.
-Η ενίσχυση της διαφάνειας για τη δαπάνη των πόρων της τεχνικής βοήθειας είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο.
Η ευρωβουλευτής επικαλέστηκε το παράδειγμα της «Task Force for Greece» ως εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια , υπενθυμίζοντας ότι: “Σύμφωνα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαμε θετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση των πόρων και μεικτά αποτελέσματα στην εφαρμογή βιώσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι ως εκ τούτου απαραίτητο η τεχνική βοήθεια να εστιάζει τόσο στην απορρόφηση , όσο και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Κρατών- Μελών”.
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Μαρίας Σπυράκη εχει ως εξής:
«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, αγαπητή κυρία Επίτροπε,
Η στοχευμένη παροχή τεχνικής βοήθειας είναι καταλύτης για τα μέλλον της συνοχής. Για το λόγο αυτό Επίτροπε Κρέτσου, υποστηρίζω απολύτως την ιδέα σας για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των προγραμμάτων στη συνοχή, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια. Στη νέα πραγματικότητα είναι απαραίτητο η τεχνική βοήθεια να είναι προσβάσιμη και να μπορεί να προσφέρει ειδικές υπηρεσίες σε επίπεδο έργου ή ακόμη και δικαιούχου.
Σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο, σε κάθε Πανεπιστήμιο, σε κάθε υπουργείο υπάρχουν ξεχωριστές ανάγκες, υπάρχουν ξεχωριστοί άνθρωποι, ξεχωριστοί πόροι και η τεχνική βοήθεια μπορεί να συμβάλει ώστε να γίνουν πράξη σχέδια με ιδιαίτερη σημασία στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι, ως εκ τούτου απαραίτητο, πρώτα απ΄ όλα να ενισχύσουμε τη διαφάνεια για τη δαπάνη των πόρων στην τεχνική βοήθεια. Και αμέσως να προχωρήσουμε σε μια μελέτη για τη συμβολή της τεχνικής βοήθειας στην εφαρμογή της πολιτικής συνοχής ώστε να καταλήξουμε σε στοχευμένους δείκτες και σε μεθόδους αξιολόγησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Έχουμε άλλωστε δείγμα γραφής για εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια. Και είναι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με την task force. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουμε θετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση των πόρων. Αλλά μεικτά αποτελέσματα στην εφαρμογή βιώσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό η τεχνική βοήθεια είναι απαραίτητο να εστιάζει τόσο στην απορρόφηση όσο και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Κρατών- Μελών.
Σας ευχαριστώ»
Δείτε την παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/eNBPRROKuiU