ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-Πώς βαδίζει η πολιτική συνοχής που είναι βασικός αιμοδότης των προγραμμάτων των κρατών-μελών, μετά το Brexit;
-Συζητάμε τη Δευτέρα το απόγευμα με διάχυτη ανησυχία, για το πόσοι είναι οι πόροι που θα διατεθούν για τα προγράμματα συνοχής - στην Ελλάδα είναι τα χρήματα του ΕΣΠΑ- μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου(ΗΒ) από την ΕΕ. Είναι απαραίτητο να ξέρουμε το ποσόν που θα καταβάλει το ΗΒ και πότε. Η εκτίμηση είναι από 50 ως100 δις και η εκτίμηση του Μισέλ Μπαρνιέ που είναι εντεταλμένος για τη διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι 60 δις, για τον προϋπολογισμό ως το 2020.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, υπάρχει ανησυχία πόσο γρήγορα θα κλείσει η εκκρεμότητα της οφειλής στον κοινοτικό προϋπολογισμό με το ΗΒ γιατί ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για τα χρήματα που εισρέουν στην χώρα μας.
Υπάρχει επίσης προβληματισμός για το πώς θα προχωρήσει η απλοποίηση στη πρόσβαση των κοινοτικών πόρων προκειμένου να φτάνουν τα χρήματα ευκολότερα στους δικαιούχους και πώς θα μπορέσουν να φτάσουν οι πόροι για παράδειγμα, στους δήμους, τα Πανεπιστήμια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μμε) μέσω της αύξησης των τοπικών συνεργιών και περιφερειακών συνεργασιών.
-Θα υπάρξει συζήτηση και για το Σχέδιο Γιούνκερ
-Θα συζητήσουμε το πρώτο σκέλος του Σχεδίου Γιούνκερ ένα χρόνο πριν τη λήξη της πρώτης φάσης. Παρά τις εκκλήσεις του ΕΚ τις τροπολογίες και τις ερωτήσεις που έχω καταθέσει οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι δανειστές δεν έχουν αντίρρηση να οριστεί στην Ελλάδα «εθνική επενδυτική τράπεζα», η κυβέρνηση κινείται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει ένας χρόνος και να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη χρηματοδότηση των Μμε.
Στην πράξη υπάρχει κενό για τη χρηματοδότηση των Μμε από τις συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Είναι ευκαιρία να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας που έχει ένα επιτυχημένο μοντέλο και τις καλές πρακτικές που ακολουθούν χώρες όπως η Βουλγαρία.
Θα υπάρχει ως το 2020 μεγάλη ευκαιρία που λέγεται Σχέδιο Γιούνκερ και πρέπει να σπεύσουμε.
-Πώς βλέπετε το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής, δεδομένης και της αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού
-Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια υπόθεση. Οι χώρες με ισχυρή παραγωγή πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και στο ΕΚ εργαστήκαμε για να υπάρξει σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Το ΕΚ με πρωτοβουλία του ΕΛΚ και στήριξη των Σοσιαλιστών, με την καλή συνεργασία του συναδέλφου Ν. Ανδρουλάκη, υπερψήφισε την τροπολογία 149 στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) με βάση το οποίο, η Ελλάδα δικαιούται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτροπαραγωγής της. Απομένει στο χέρι της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, ώστε με βάση την απόφαση του ΕΚ η Ελλάδα να υποστηρίξει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης των ηλεκτρικών της μονάδων. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν το κατάφερε και στο Συμβούλιο πήρε ως γλυκαντικό τη στήριξη της Ελλάδας από μικρότερο Ταμείο, στο οποίο χρειάζεται για τις επενδύσεις υψηλή εθνική συμμετοχή.
Ελπίζω ότι στο τέλος της διαδρομής, η κυβέρνηση οχυρωμένη πίσω από την απόφαση του ΕΚ, θα καταφέρει την επιβεβαίωσή της και από Συμβούλιο.
Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ενεργειακή Ενωση, από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, μέχρι την αύξηση του ποσοστού των εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές, τις ΑΠΕ και την σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη διατηρώντας τον ως καύσιμο σε ένα ποσοστό που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια.
-Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ΕΕ. Ποια είναι η θέση σας έναντι των πέντε σεναρίων που αναφέρονται
-Η ενισχυμένη συνεργασία είναι η πρόκληση για την ΕΕ στην οποία οι ισχυρές χώρες θα απαντήσουν άμεσα και λόγω Μακρόν και λόγω φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που αναμένεται να επικρατήσουν μετά τις εκλογές στην Γερμανία. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα, στην ενισχυμένη ταχύτητα στον τομέα της άμυνας, που σημαίνει κοινές παραγγελίες, μείωση δαπανών και αύξηση των δυνατοτήτων να μετάσχει στην παραγωγή ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων. Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε και στην πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην οικονομία, προοπτική χαμηλότερου δανεισμού και περιβάλλον που μπορεί να εγγυηθεί επενδύσεις. Είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα και η ΝΔ μπορεί να τον εγγυηθεί.
-Είναι το ελληνικό χρέος και η διευθέτησή του εθνική υπόθεση;
-Βεβαίως και είναι. Με επτά παρεμβάσεις μου στο ΕΚ έχω επισημάνει προς τους πιστωτές ότι εκκρεμεί από τον Νοέμβριο 2012 η υπόσχεση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα ήταν πολύ ευκολότερες οι συνθήκες για την Ελλάδα αν η προσπάθεια είχε ολοκληρωθεί το 2015, όπως πιστοποίησε πρόσφατα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Τελικά, η κυβέρνηση του λαϊκισμού έστειλε τον λογαριασμό στους Ελληνες και τώρα η πατρίδα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ζητά να ικανοποιηθούν τα αυτονόητα με μεγάλη καθυστέρηση.