ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ”
Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι η κυβέρνησή του κάνει κοινωνική πολιτική και μάλιστα εξήγγειλε για τον Αύγουστο του 2018, μια σειρά μέτρων που τα χαρακτηρίζει “μοντέλο Λισαβόνας” και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αύξηση κατώτατου μισθού (750 ευρώ), φοροελαφρύνσεις, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενιαία 13η σύνταξη κλπ. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;
Προς το παρόν πάντως οι μισθοί ,όταν υπάρχουν, είναι 360 ευρώ και αυτό είναι αποτέλεσμα της «χλωμής» ανάκαμψης της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόρριψη των επιλογών της από τους πολίτες. Γι αυτό επιχειρεί να τους πείσει ότι με το τέλος της χρηματοδότησης από τα Μνημόνια τελειώνουν και οι υποχρεώσεις της χώρας. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έχει υπογράψει μέτρα 5,1 δισ. για το 2019 και το 2020 και υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Οι υποχρεώσεις της χώρας εκτείνονται σε βάθος χρόνου και η μορφή της επιτήρησης από την πλευρά των πιστωτών δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί. Σίγουρα πάντως η απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα δεν αφήνουν χώρο για παροχές α λα Μαυρογυαλούρος…
Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση που θα δώσει ευκαιρίες με κανόνες, βιώσιμες δουλειές και θα υιοθετήσει όλες τις καλές πρακτικές που αποδίδουν στην Ευρώπη.
Δηλαδή δεν βλέπετε σε καμία περίπτωση «καθαρή» έξοδο τον Αύγουστο του 2018; Το Μαξίμου επιμένει ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά…
Ο όρος «καθαρή» έξοδος ακόμη και στο καλύτερο σενάριο για το δανεισμό της χώρας από τις αγορές , είναι «πουκάμισο αδειανό» για τους πολίτες από την ώρα που οι συντάξεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, το αφορολόγητο θα περιοριστεί δραστικά και η οικονομία θα βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022. Για να υπάρχει «καθαρή έξοδος» με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της χώρας χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση που θα φέρει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα υπερκαλύπτουν τους στόχους και θα επιτρέπουν στους Έλληνες πρώτα να ανασάνουν και μετά να σχεδιάσουν το μέλλον. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί και δεν θέλει.
Σε ότι αφορά τον κ. Καμμένο το θέμα της Σαουδικής Αραβίας θα επιμείνετε για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ή το θέμα έχει λήξει από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία;
Η ακύρωση της συμφωνίας έγινε μετά την αποκάλυψη της «γκρίζας» υπόθεσης με τον …αντιπρόσωπο σε μια συμφωνία που εκ του νόμου γίνεται κυβέρνηση προς κυβέρνηση . Κοινώς τους έπιασαν «με τη γίδα στην πλάτη». Προφανώς και το γεγονός ότι η συμφωνία δεν εκτελέστηκε στο χρόνο που όφειλε προκαλεί ζημία στο Δημόσιο. Άλλωστε ο κ.Καμμένος παραδέχτηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών ότι τα 66 εκ ευρώ όφειλαν να πιστωθούν στα δημόσια ταμεία. Το γεγονός δε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλείται ψήφισμα του Νοεμβρίου 2017 ,του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εμπάρκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, για να ακυρώσει τη συμφωνία είναι η επισφράγιση της μεθόδευσης σε συνδυασμό με υποκρισία.
Οι αυξανόμενες επιθέσεις από αναρχικές ομάδες και η στοχοποίηση της Δικαιοσύνης, για την οποία καταγγέλλετε την κυβέρνηση, σας ανησυχούν; Τι μπορείτε να κάνετε;
Ο κ.Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Εφετείο αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση για να επιβεβαιώσει πως η θωράκιση των θεσμών είναι απόλυτη προτεραιότητα μας. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης. Οφείλουμε να θωρακίσουμε στην πράξη την ανεξαρτησία της. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη. Οι παρεμβάσεις του κ.Κοντονή τροφοδοτούν τη δυσπιστία και την ένταση. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε την αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης.
Πολλά στελέχη σας έχουν πει πολλές φορές για Ειδικά Δικαστήρια. Δεν ποινικοποιείτε έτσι και εσείς την πολιτική ζωή;
Είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής από την απαραίτητη διερεύνηση ευθυνών σε υποθέσεις με έντονη οσμή σκανδάλου. Η υπόθεση της πώλησης εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία είναι «γκρίζα» και ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί να διερευνηθεί από τη Βουλή.
Θεωρείτε ότι μπορεί και κάτι άλλο να προκαλέσει εκλογές; Για παράδειγμα ένα εθνικό θέμα, όπως το Σκοπιανό; Ο κ. Μητσοτάκης το συνέδεσε με πρόβλημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση…
Ζητάμε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια ενιαία θέση για το θέμα. Η κυβέρνηση στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν υπάρχει εάν κάθε κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού διατυπώνει διαφορετική άποψη για το εθνικό ζήτημα. Εφόσον δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων για μια , ενιαία θέση, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση.
Άρα αν συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Μητσοτάκης θα πει όχι;
Προϋπόθεση για κάθε επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση μιας , ενιαίας, θέσης για το ζήτημα του ονόματος που θα έχει την αποδοχή των βουλευτών των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που τη στηρίζουν .