Συνέντευξη στο matrix24.gr
Η Μαρία Σπυράκη στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σαν… το ψάρι μέσα στη θάλασσα. Στο φυσικό της χώρο δηλαδή. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ με καθαρό λόγο, λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Ρίχνει τα βέλη της στην Κυβέρνηση για τα χαμένο επτάμηνο και τον «υψηλό λογαριασμό» που φόρτωσε τη χώρα, ωστόσο ελπίζει ότι πλέον θα τρέξει και η Ελλάδα θα βρεθεί «back on track». Νιώθει ευγνωμοσύνη για τον κόσμο που την τίμησε με το σταυρό του και πασχίζει να τον δικαιώσει δουλεύοντας… Όσο για τη δημοσιογραφία; Είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε οριστικά γι’ αυτήν…
Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ένα μεγάλο πακέτο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Πόσο έτοιμη είναι τελικά να το απορροφήσει;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε λοιπόν, «ναι», να πάρει η Ελλάδα αυτά τα χρήματα χωρίς εθνική συμμετοχή από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο και να πάρει εμπροσθοβαρώς χρήματα από το νέο κοινοτικό πλαίσιο. Τώρα η υπόθεση είναι στα χέρια της Κυβέρνησης. Πρέπει να τρέξει για να πάρει τα λεφτά. Πρέπει να έχει τα ώριμα έργα και άμεσα τις δομές ώστε τα κονδύλια να απορροφηθούν. Τα μεν κονδύλια από το προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο πρέπει να απορροφηθούν στην ουσία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τα δε κονδύλια από το 2014-2020 έπρεπε να είχαν αρχίσει να απορροφούνται χθες. Διότι ήδη έχουμε χάσει ένα χρόνο… Άρα πρέπει να τρέξουμε. Η κατεύθυνση είναι: τρέξτε, ενεργοποιηθείτε, κινητοποιηθείτε, δημιουργείστε ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα είναι ευνοϊκό για επενδύσεις και κυρίως προτείνετε σοβαρά και ώριμα έργα ώστε να απορροφηθούν τα έργα αμέσως.
Είδα ένα θετικό σημάδι, το οποίο δεν μπορώ να παραγνωρίσω. Το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας είδε ότι δεν έγινε τίποτα το προηγούμενο εξάμηνο, διαχώρισε το ΕΣΠΑ το έδωσε σ’ ένα αρμόδιο υπουργό, ο οποίος γνωρίζει το θέμα. Περιμένω να δω το αποτέλεσμα. Πάντως η αυτοκριτική δεν είναι κακό πράγμα, ακόμα κι αν κάποιος παραδέχεται το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη χώρα το προηγούμενο επτάμηνο, που δεν κινήθηκε τίποτα, δεν εισέρρευσε ούτε ένα ευρώ.
Βλέποντας το βιογραφικό σας, στάθηκα σε σεμινάριο που έχετε κάνει για τη μετακίνηση των πληθυσμών. Τι γίνεται με το προσφυγικό;
Έχετε δίκιο, μόνο που ξέρετε, όσα κι αν ακούσει κάποιος σε εισηγήσεις ή εκτιμήσεις, η ζωή δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα που χρειάζονται εξαιρετικές λύσεις όταν είναι παρά πολύ δύσκολα. Και στην περίπτωσή μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου. Και όσα κάνουμε μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου αρκετά.
Ήμασταν έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε;
Όχι, όχι, όχι. Τρεις φορές όχι. Δεν είναι ανάγκη αν λέμε ψέματα στους πολίτες ότι είχαμε προετοιμαστεί. Βλέπαμε το ενδεχόμενο ενός κύματος, δεν υπήρχε όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τέτοιου είδους επιπτώσεις. Και τώρα η Κομισιόν με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε τον επιμερισμό των ευθυνών, τον επιμερισμό της διαδικασίας κατά την οποία θα υποδεχθούμε τους πρόσφυγες και ειδικά εκείνους που αιτούνται πολιτικού ασύλου. Η υποστήριξη του Κοινοβουλίου είναι πολύ μεγάλη σ’ αυτή την προσπάθεια της Κομισιόν, όπως και η υποστήριξη στο να δοθούν περισσότερα χρήματα στις χώρες υποδοχής με πρώτες την Ελλάδα και την Ιταλία γιατί το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.
Επίσης είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να γνωρίζουμε ποιοι μπαίνουν στα σύνορά μας και ως εκ τούτου είναι στη σωστή κατεύθυνση η τοποθέτηση του Κοινοβουλίου να δημιουργηθούν hot spot στις χώρες υποδοχής, τα οποία θα είναι αρμόδια να ελέγχουν ποιοι είναι αυτοί που εισέρχονται στο έδαφός μας, να παίρνουν ακόμα και δακτυλικά αποτυπώματα, γιατί στο έδαφός μας δεν έρχονται μόνο μητέρες με παιδιά στην αγκαλιά που ζητούν άσυλο και θαλπωρή, αλλά και νέοι άνδρες που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται και οφείλουμε να ξέρουμε από πού προέρχονται διότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φαίνεται πλέον πως η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο δαπάνες που γίνονται για την υποστήριξη των προσφύγων να εξαιρούνται από δαπάνες του προϋπολογισμού και δεν επηρεάζουν το έλλειμμα. Είναι σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα, που θα αναγκαστεί να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και με εθνικούς πόρους
Πως βλέπετε την επιθυμία της κυβέρνησης να μπει στην τρόικα εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου;
Εξαρχής είχα χαιρετίσει την κίνηση να παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ελλάδα. Ωστόσο πλέον συμμετέχει η Κομισιόν η οποία έχει και την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να παρακολουθήσει τους αριθμούς. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς ως Κοινοβούλιο είναι να γινόμαστε γνώστες της πορείας της εφαρμογής της συμφωνίας, όχι μόνο μέσω της έκθεσης προόδου την οποία ανά τρίμηνο πια θα εκδίδει το κουαρτέτο, αλλά γνωρίζοντας και τις προτάσεις που έκανε το κουαρτέτο και τις αντιπροτάσεις που έκανε η ελληνική πλευρά. Έτσι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα πως πορεύεται η συμφωνία διότι χρειάζονται δύο σε αυτό το ταγκό και χρειάζεται η Ελλάδα να τελειώσει από αυτή τη διαδικασία όπως έκανε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, που θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και θα ορίζει τα του οίκου της έχοντας επουλώσει και στο μεσοδιάστημα τις πληγές που προκάλεσε αυτή η πολύ μεγάλη κρίση.
Πόσο κοντά φτάσαμε τον Ιούλιο στο grexit;
Όταν κάποιος περιλαμβάνει σ’ένα κείμενο πρόταση για αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, έχει μελετήσει το σενάριο. Η πρόταση μπήκε μέσα σε αγκύλες στην απόφαση του Eurogroup και αν και δεν πέρασε ποτέ, είχε μελετηθεί. Ο κίνδυνος εκείνος, τώρα που μιλάμε, έχει απομακρυνθεί. Μπορεί να επιστρέψει με ισχυρότερους υποστηρικτές, από την ώρα που δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία, ειδικά στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών. Τώρα διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας θεωρήσουν αναξιόπιστους ακόμα και οι πιο ισχυροί υποστηρικτές μας. Αν δεν εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, αν φανεί ότι προσπαθούμε να παρακάμψουμε βασικούς όρους της συμφωνίας, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, τότε οι υποστηρικτές του grexit, θα είναι πολλοί, θα είναι ισχυροί και δεν πιστεύω ότι θα μας δώσουν άλλη ευκαιρία.
Άρα δεν έχει απομακρυνθεί καθόλου το σενάριο του grexit.
Πρέπει να πάρουμε την ευκαιρία που μας δίνει η συμφωνία να εφαρμόσουμε πολύ γρήγορα τα διαρθρωτικά χωρίς να δημιουργούμε προσχώματα και να φέρουμε έτσι την κατάσταση ώστε οι εκθέσεις αξιολόγησης, και ειδικά αυτή του Φεβρουαρίου να δίνει την αίσθηση, όπως το λέμε εδώ, Greece is back on track.
Κατά την ομιλία του κ.Τσίπρα στην ολομέλεια, κατηγορηθήκατε στην τοποθέτησή σας για τη φράση προς τον κ.Γιούνκερ «…έχετε καθήκον να εξαντλήσετε κάθε περιθώριο, ώστε η Ελλάδα να μείνει στο σπίτι σας». Μετανιώσατε;
Καταλαβαίνετε ότι το «σπίτι σας» ήταν λάθος, αλλά όλο το υπόλοιπο ήταν σωστό. Διότι ένα φραστικό λάθος, το οποίο έκανε σημαία η αγαπημένη μου «Αυγή» και οι φίλοι της, δεν προσδιορίζει κάτι. Ήταν προφανές ότι δεν μπορούσα να πω «σπίτι σας», όταν όλο το προηγούμενο διάστημα έκανα καμπάνια, «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας». Νομίζω ότι δόθηκε μεγάλη σημασία σ’ ένα φραστικό λάθος, αλλά επιμένω ότι ο κ. Τσίπρας ακόμα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μοιραίο πρόσωπο και επιμένω ότι ο κ. Γιούνκερ εξήντλησε τις δυνατότητες που είχε να μας κρατήσει στο σπίτι μας.
Νέα κυβέρνηση, νέες προγραμματικές, αλλά και φοροκαταιγίδα από ένα τρίτο μνημόνιο. Μπορεί να βγει η χώρα από τη λιτότητα;
Το λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι μαζί, αλλά το χειρισμό του επταμήνου τον έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή δημιούργησε την πολιτική αστάθεια και αύξησε το πρόβλημα στις τράπεζες στα 25 δισ. ευρώ. Αν δείτε την έκθεση της Κομισιόν προς τον ESM που μας δίνει το δάνειο, λέει καθαρά ότι με βάσει τα προηγούμενα stress test του το Δεκέμβριο 2014, οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν μηδέν. Οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος Ιουλίου ήταν 25 δισ. ευρώ. Για αυτό κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη. Για το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε. Αυτά κρίθηκαν έγιναν εκλογές. Από εδώ και πέρα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να προχωρήσει έτσι ώστε να βρεθούμε σε ανάλογη θέση.
ΝΔ
Όσον αφορά την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. Γιατί στηρίζετε τον κ.Μητσοτάκη;
Υπέγραψα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με βάση ένα σκεπτικό που ανέπτυξα ότι χρειαζόμαστε ένα νέο άνθρωπο που θα κινείται στο χώρο του κέντρου, θα κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη και να διατυπώσει ένα σύγχρονο λόγο.
Οι φιλοδοξίες σας που φθάνουν, υπήρξαν δημοσιεύματα που σας έφεραν ακόμα και υποψήφια για το κόμμα;
Αυτό είναι στη σφαίρα της φαντασίας.
Είχατε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική ή αυτό προέκυψε; Κι αν τελικά αυτό που είχατε σκεφτεί ανταποκρίνεται από μέσα;
Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια πολύ σπουδαία δουλειά και νιώθω πολύ μεγάλη τιμή που οι Έλληνες με επέλεξαν να κάνω αυτό. Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάνεις άλλα σχέδια. Έκανα μια δουλειά, ήταν τιμή μου να είμαι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και η μεγαλύτερη που έβαλαν σταυρό δίπλα στο όνομά μου.
Ελπίζω όταν θα τελειώσει η πενταετία να έχω έναν απολογισμό τέτοιο που η πλειονότητα των ανθρώπων που με τίμησαν να δώσω τη δυνατότητα να πουν ότι αισθάνονται καλά.
Και η δημοσιογραφία;
Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει…