Συνέντευξη στη ”Βραδυνή”
Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε μια επίπονη διαδικασία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για να υπάρξει συμφωνία . Η εκτίμηση σας είναι πως οι δανειστές έχουν αποφασίσει να μην βγάλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, ότι και να γίνει;
Οι εταίροι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη κυρίως γιατί η οποιαδήποτε η έξοδος μιας χώρας θα αποσταθεροποιήσει το νόμισμα και θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά. Όμως είναι σαφές ότι το ευρώ έχει κανόνες. Άρα λοιπόν το ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση της κυβέρνησης όμως να αναβάλει την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ήταν μια πολιτική απόφαση που υπονομεύει την αξιοπιστία της Ελλάδας και επεκτείνει την αβεβαιότητα. Όπως δήλωσα και στην πρόσφατη συνένετυξή μου στο Bloomberg η Ελλάδα δεν είναι Ζάμπια. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο «μετά τα μεσάνυχτα» για την πιθανότητα μιας χρεωκοπίας. Δεν μπορεί να υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο να καλυφθούν τα ομόλογα η αν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διευθετήσει και τα δύο. Εάν ο Τσίπρας αποφασίσει να μην καλύψει τα ομόλογα τότε τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν ούτε μισθοί ούτε συντάξεις. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του ελληνικού λαού.
Η νέα συμφωνία που επεξεργάζεται η κυβέρνηση εκτιμάτε ότι θα είναι χειρότερη από το mail Χαρδούβελη;
Όποιος διάβασε την πρόσφατη πρόταση των δανειστών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πολύ δυσμενέστερη συμφωνία από αυτή που περιγράφονταν με το mail Χαρδούβελη. Το είπαν πρόσφατα απερίφραστα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και πολλοί άλλοι. Η επιβάρυνση του μέσου πολίτη από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι τεράστια. Για να μη μιλήσω για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου η οποία δεν ήταν δώρο, αλλά αντιστάθμισμα για τα προβλήματα που προκαλεί η νησιωτικότητα. Και η μοναδική πρόβλεψη στη συνθήκη είναι ότι το ειδικό αυτό καθεστώς θα καταργούνταν μόνο όταν καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις.
Στη συμφωνία που φαίνεται ότι θα υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται επίσης και επέκταση της έκτακτης εισφοράς τιμωρώντας έτσι όσους έχουν ακόμη στη χώρα μια δουλειά.
Και φυσικά να σας πω ότι στο mail Χαρδούβελη προβλεπόταν κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1975 , ενώ τώρα συζητάμε για συνταξιοδότηση στα 62, για όλους άμεσα.
Κάθε φορά που έχουμε αδιέξοδο βγαίνουν στην επιφάνεια σενάρια εκλογών και ρήξης. Εκτιμάτε οτι ο κ. Τσιπρας μπορεί να κάνει την ρήξη ή όλα αυτά είναι για διαπραγματευτικούς λογούς;.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την εξουσιοδότηση για να κάνει ρήξη και να μας οδηγήσει στη δραχμή και στο χάος. Όμως φαίνεται πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κάνει το λεγόμενο blame game να δώσει δηλαδή το «μουτζούρη» στους εταίρους, για να το πω σε απλά ελληνικά, ώστε να δικαιολογήσει είτε τη μη κατάληξη της συμφωνίας είτε μια πολύ βαριά συμφωνία με υφεσιακά μέτρα που δεν θα έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Η συμφωνία όμως επείγει για να φύγει η αστάθεια από τη χώρα. Προς το παρόν εξωτερικεύουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις αλλά αυτό δεν αφορά ούτε τους Έλληνες ούτε τους εταίρους. Αυτό που μας αφορά άμεσα είναι να κλείσει η συμφωνία, όχι σήμερα. Έπρεπε να είχε κλείσει χθες.
Το θέμα της προσφυγής στις κάλπες είναι στο τραπέζι. Γιατί ο κ. Τσίπρας αν πετύχει μια συμφωνία να επιλέξει να πάει σε εκλογές;
Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός ψήφισε κυβέρνηση για τετραετία. Το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος μιας διαπραγμάτευσης , είναι ένα άλλο ερώτημα. Και αυτό θα φανεί στη συμφωνία. Πόσοι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού θα υπερψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας;
Εκτιμάτε οτι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορέσει να περάσει από την σημερινή Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία;
Το «αν τους αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα» όπως λέει και το τραγούδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά και πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη. Εκτιμώ ότι μια τέτοια ψηφοφορία στη Βουλή θα αποτελέσει και διαιρετική τομή για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Αν ο κ. Τσίπρας, δεν καταφέρει να πείσει τις συνιστώσες του κόμματός του για το πόσο απαραίτητη είναι η συμφωνία, και χάσει βουλευτές, τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης.
Και για το τι μπορεί να γίνει τότε, υπάρχει το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες.
Η ΝΔ πρέπει να βάλει πλάτη και να ψηφίσει την συμφωνία , η θα πρέπει να κρατήσει επιφυλάξεις και να καθορίσει την στάση της ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας;
Είμαι από τα στελέχη της ΝΔ που λέω ξεκάθαρα ότι πρέπει να εγγυηθούμε απερίφραστα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Είμαστε ο κορμός των δυνάμεων που οδήγησαν κα κρατούν τη χώρα στην ΕΕ και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Εφόσον δεν μπορεί η κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα καλέσουμε τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί γιατί οδήγησε τη χώρα σε μια τόσο επώδυνη συμφωνία.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως από τον Σεπτέμβριο το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό και δεν αποκλείουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ. Είναι πιθανόν ένα τέτοιο σενάριο σε περίπτωση ακυβερνησίας;
Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπερψηφίσει τα μέτρα και τεθεί θέμα δεδηλωμένης, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Και δεν εννοώ εκλογές. Οι εκλογές δεν χρειάζονται. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση , αποκάλυψη του λαϊκισμού και των προσώπων που τον συμβόλισαν όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς σε μια τέτοια περίπτωση αδιέξοδου θα πρέπει να ζητήσει ανταλλάγματα από τον κ. Τσιπρα;
Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι στιγμές ύψιστης ευθύνης.
Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί με πρώτο τον πρωθυπουργό.
Η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει ΠΑΣΟΚ με την τακτική που ακολουθεί, όπως αναφέρουν πολλά γαλάζια στελέχη;
Όταν κλείσει το εθνικό ζήτημα, τότε πρέπει να δούμε και τα εσωκομματικά μας. Όπως είπα και στη Κ.Ο. του κόμματός μου «χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε». Και για τον ίδιο λόγο χάνουμε και δημοκοπικά. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας για το πώς θέλουμε η Ελλάδα να κλείσει το κεφάλαιο των μνημονίων και να περάσει στην επομένη φάση μετά τη κρίση. Και όλα αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αυτών που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Και να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε χωρίς κραυγές την αγωνία των πολιτών που κινούνται στον χωρώ του μεταρρυθμιστικού κέντρου.