Σημεία από την συνέντευξη της Μαρίας Σπυράκη στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή»
Δεν μπορούμε να βάλουμε στη συζήτηση για την υλοποίηση της Συμφωνίας, το θέμα του προσφυγικού.
-Για το προσφυγικό τρία πράγματα που δεν έχει κάνει η κυβέρνηση:
Α. Δεν έχει ζητήσει επαναπρογραμματισμό των πόρων του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2014-2020 ώστε ένα μέρος του Ταμείου Συνοχής που δικαιούμαστε για την Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ποιος το έχει κάνει; Το έχει κάνει η Ιταλία.
Β. Ζήτημα επίσης σοβαρό είναι αυτό που έγραψε η «Καθημερινή» το περασμένο Σάββατο και περιμένω την εξέλιξη. Έχει στελεχωθεί η αρμόδια ειδική αρχή, η οποία καλείται να πάρει τα χρήματα που διαθέτει η Ε.Ε. για το προσφυγικό ανεξαρτήτως του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία; Η απάντηση είναι: «ακόμη όχι». Παρά το γεγονός ότι την συγκεκριμένη αρχή την ίδρυσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η νέα κυβέρνηση δεν φρόντισε να στελεχωθεί.
Γ. Η ελαστικότητα που ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με το σύμφωνο σταθερότητας, δηλαδή ότι μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυτά να μην γράφονται στο έλλειμμα, αφορά και στους Δήμους. Και οι Δήμοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Αφορά στις δαπάνες που γίνονται για την υποδοχή και την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Ισχύει ή όχι ότι έως τώρα έχει ξοδευτεί ενάμισι εκατομμύριο ευρώ; Γιατί δεν ζητάμε να αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα; Η απάντηση είναι: «γιατί δεν κινούμαστε το ταχύτερο δυνατό».
-Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι «η κόλαση είναι οι άλλοι». Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να διεκδικούμε από τους άλλους αυτά που μας αναλογούν.
-Σε ότι αφορά στην Τουρκία. Η Τουρκία ζήτησε και πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 4 δισεκατομμύρια ευρώ, προενταξιακά κονδύλια- χρήματα δηλαδή που προορίζονται για τη συμμόρφωσή της στην πορεία της ένταξής της στην ΕΕ- χωρίς να έχει κάνει παραμικρό. Τι κάνουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα, για να επιτηρήσουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας βήμα προς βήμα, ώστε η Τουρκία παίρνοντας τα χρήματα να κάνει ακριβώς και αυτά που της αναλογούν;
-Στο έδαφος της Τουρκίας σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν βρίσκονται 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τα δύο εκατομμύρια σε καταυλισμούς και τα δύο εκατομμύρια στο δρόμο. Οι τελευταίοι αφήνονται στη τύχη τους-κάτω από τη μύτη των αρχών για να μην πω κάτω από την επιτήρηση των αρχών- με τους δουλεμπόρους να τους ρίχνουν με βάρκες στο Αιγαίο. Οι αρχές της Frontex μιλάνε για πανομοιότυπες λαστιχένιες βάρκες χωρίς διακριτικά. Στη μέση βάζουν τις γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά και στις άκρες νέους άντρες αγνώστων λοιπών στοιχείων και διασχίζουν τη θάλασσα. Ο κόσμος πνίγεται και η Τουρκία δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
-Αν επιχειρήσει να πάει ο Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία ένα πράγμα πρέπει να καταστήσει σαφές. Ότι η διαφορά δεν είναι διήμερης. Η διαφορά είναι Ευρωπαϊκή και η Τουρκία θα πρέπει να ελεγχθεί και για την εφαρμογή και των προηγούμενων συμφωνιών. Ξέρετε δεν έχει εφαρμόσει τη συμφωνία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών. Απ’ ότι θυμάμαι είχαμε στείλει 7.500 αιτήσεις στην τελευταία φάση και ενέκρινε μόνο 2.500 άτομα για επαναπορώθηση. Υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ολιγωρίες στο μεταναστευτικό.
-Θα πρέπει να έχουμε μια ενιαία γραμμή τα μεγάλα κόμματα αλλά προτού γεμίσουμε συναίσθημα την εικόνα θα πρέπει να βρούμε και να απορροφήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν.
Δείτε την παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Youhttp://goo.gl/pGpx81r text to link…