ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ & ΙΣΚΡΑ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ REGI) ZHTOYN ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μερίδιο από το επιπλέον ποσό των 836,6 εκατομμυρίων ευρώ που ήρθε στην Ελλάδα για το ΕΣΠΑ 2014-2020 ζητούν από κοινού η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη με την ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Iskra Mihaylova.
Αφορμή στάθηκε η διαπίστωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα υποχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία λόγω του ότι η περιοχή των Οινοφύτων/Σχηματαρίου, η οποία της ανήκει διοικητικά, στρεβλώνει την πραγματική εικόνα της οικονομίας της Περιφέρειας. Έχει υπολογιστεί, από μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος, ότι αν εξαιρεθεί η συγκεκριμένη περιοχή το ΑΕΠ της Περιφέρειας θα ήταν έως και 12% χαμηλότερο, άρα κατ΄ αρχήν θα είχε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Εξαιτίας αυτής της στρέβλωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος, λαμβάνει χαμηλότερα ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία του ΕΣΠΑ, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία. Η κοινή πρωτοβουλία της Μαρίας Σπυράκη και της Ίσκρα Μιχαήλοβα προέκυψε μετά από συνάντηση στο Στρασβούργο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.
Η Μαρία Σπυράκη, σε συνεργασία με την Iskra Mihaylova, την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REGI),κατέθεσαν από κοινού ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να διευκρινιστεί αν υπάρχει δυνατότητα να προσαρμοσθούν τα κριτήρια κατανομής των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων ειδικά σε ό,τι αφορά τους πρόσθετους πόρους για την Ελλάδα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη και της Ίσκρα Μιχαήλοβα, έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρική Ελλάδα (RCG), υπάρχει μια μοναδική κατάσταση στρέβλωσης σχετικά με τα κριτήρια κατανομής των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Όπως καταδεικνύει η μελέτη, ο χαρακτηρισμό της Περιφέρειας ως βρισκόμενη σε μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης, οφείλεται ως επί το πλείστο στο γεγονός ότι στα σύνορα της Περιφέρειας με την Περιφέρεια Αττικής, υπάρχει η βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων/Σχηματαρίου.
Αυτή η περιοχή, αν και ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδα, ωφελεί κυρίως την παρακείμενη περιφέρεια της Αττικής. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Κεντρικής Ελλάδα θα ήταν 6% έως 12% λιγότερο αν το ΑΕΠ των Οινοφύτων/Σχηματαρίου δεν λαμβανόταν υπόψη στους υπολογισμούς για την περιφέρεια.
Επιπλέον, με βάση στοιχεία του 2014, το ΑΕΠ της περιφέρειας ανά κάτοικο ανέρχεται σε 61% του μέσου όρου της ΕΕ-28, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων αλλάζει την κατάταξη της Περιφέρειας και την κατηγοριοποιεί ως μια λιγότερο ανεπτυγμένη περιφέρεια. Τέλος, στην Κεντρική Ελλάδα εντοπίζεται το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ, ίσο με 25%.
Εν όψει των ανωτέρω:
1. Προτίθεται η Επιτροπή να λάβει υπόψη την παραπάνω χρόνια στρέβλωση εν όψει της επικείμενης κατανομή των πρόσθετων 836,6 εκ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης που θα λάβει η Ελλάδα για το 2017-2020;»
Το κείμενο της ερώτησης στα αγγλικά έχει ως εξής:
According to a study prepared by the Region of Central Greece (RCG), there is a unique condition of distortion on the allocation criteria of European Structural and Investment Funds. As this study shows, this classification of the region as in transition, is mostly attributed to the fact that at the borders of the Region with the Region of Attica, there is the established industrial territory of Oinofyta/Schimatari. This territory, although it belongs administratively to the Region of Central Greece, it benefits mostly the adjacent Region of Attica. Therefore, it is estimated that the GDP of Central Greece would be 6% to 12% less if the GDP of the Oinofyta/Schimatari was not included in the calculations for the Region.
Additionally, based on 2014 data, the region’s GDP per capita stands at 61% of the EU-28 average, which de facto changes the classification of the Region to a less developed region. Finally, Central Greece posts the highest GDP per capita percentage decrease, equal to 25%.
In view of the above: