Αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το υπέρτατο αγαθό. Και σαφώς σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής κρίσης θα πρέπει όλοι να στεκόμαστε δίπλα στους πιο αδύναμους και να τους βοηθάμε με όσα μέσα διαθέτουμε και στον βαθμό που αντέχουμε. Πρέπει όμως ταυτόχρονα η μεταναστευτική μας πολιτική να έχει τη δυνατότητα αποτροπής της ανεξέλεγκτης ροής παράνομων μεταναστών.
Τα προηγούμενα 2,5 χρόνια εφαρμόσαμε σε συνεργασία με την Ε.Ε. το ελληνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση. Και στον Εβρο, όπου μέχρι πριν από 3 χρόνια περνούσαν τα σύνορα οι πάντες, σήμερα, με τη δημιουργία του φράχτη 12,5 χιλιομέτρων, αυτοί που περνούν παράνομα τα ελληνικά σύνορα είναι πια μετρημένοι στα δάχτυλα.
Ενα τμήμα όμως του προβλήματος μετατέθηκε στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία. Και είναι λογικό: Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. Και επειδή ένας αιτών άσυλο θα ζητήσει πρώτα άσυλο από τη χώρα εισόδου του, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, την πλειονότητα των αιτήσεων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα μόνο.
Γιατί μπορεί να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με θαλάσσιες επιχειρήσεις, πρέπει όμως αυτό το βάρος να το επιμεριστούν και οι εταίροι μας. Η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό. Και η αλήθεια είναι ότι καμία εθνική πολιτική δεν μπορεί να είναι επαρκής, εάν δεν υπάρξει αλληλεγγύη και επιμερισμός των ευθυνών και των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.
Οι δράσεις και οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες:
► Δημιουργήσαμε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη υποδοχή και περίθαλψη των αιτούντων άσυλο. Παρ’ όλα αυτά, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, και συγκεκριμένα του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού των αιτούντων άσυλο σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας, δημιουργήθηκε υπερπληθυσμός φιλοξενουμένων με συνέπεια κάποια από τα κέντρα να καταστούν δυσλειτουργικά. Η λύση θα δοθεί, σε ένα βαθμό, από την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Οι αρμόδιες αρχές να αξιολογούν όλα τα αιτήματα με ταχύτητα και όσοι αιτούντες δεν πληρούν τα κριτήρια να επαναπροωθούνται άμεσα.
► Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, με τη συμπερίληψη της δυνατότητας αναστολής των μεταφορών αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις.
► Επιμένουμε στη δημιουργία νέων ευέλικτων μηχανισμών αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση ενός μηχανισμού εσωτερικής (εντός της Ε.Ε.) μετεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για κάθε κράτος-μέλος.
► Ζητάμε την προώθηση νέων και την αναθεώρηση των υφισταμένων συμφωνιών επανεισδοχής ανάμεσα στην Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Ειδικά για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συμφωνία με την Τουρκία από όπου η χώρα μας δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο των παράνομων μεταναστών.
► Ζητάμε την εισαγωγή πρόβλεψης στις συμφωνίες επανεισδοχής του όρου για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα μέσω της οποίας διήλθαν, όταν δεν γίνεται δυνατή η επανεισδοχή τους στη χώρα προέλευσης. H Τουρκία έχοντας εκτενή πολιτική χωρίς βίζα, επιτρέπει σε μια σειρά από μετανάστες να μετακινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό της και να φτάνουν σχετικά εύκολα στα ελληνικά σύνορα.
► Ζητάμε την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού της FRONTEX από τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερους πόρους και να επιταχύνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας, ώστε να διευκολύνουμε το έργο των συνοριακών φυλάκων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.
Για τη φύλαξη των συνόρων μας συνεργάζονται πλέον επαγγελματίες από 28 διαφορετικές χώρες, που μιλούν 24 διαφορετικές γλώσσες. Εχοντας κοινή αντίληψη. Βοηθώντας ο ένας τον άλλον, με αλληλεγγύη. Και τα αποτελέσματά τους είναι εξαιρετικά. Το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης πρέπει πλέον να αποκτήσουμε και στη συνολικότερη προσέγγισή μας στη μετανάστευση. Με αύξηση της χρηματοδότησης, με περισσότερη συνεργασία, με δίκαιο καταμερισμό βαρών και ευθυνών.