Αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά με ερώτησή της στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη
Tην αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων των λειτουργικά υγειών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω κονδυλίων του «νέου ΕΣΠΑ» , ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ., Μαρία Σπυράκη.
Η κ. Σπυράκη θεωρεί απαραίτητη την χρήση μέρους των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. «το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη πληρωμή των δανείων τους το 2012 ήταν 13%, ενώ το 2013 άγγιξε το 29%. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 12% του συνόλου των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων , που συνεισφέρουν 5% του ελληνικού ΑΕΠ, 7% των συνολικών εξαγωγών, ενώ προσφέρουν απασχόληση σε περίπου 125000 εργαζομένους».
Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Σπυράκη προς την Κομισιόν έχει ως εξής:
«Μεγάλο ποσοστό των λειτουργικά υγιών ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και δυσκολίες στην αποπληρωμή παλαιών δανείων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, της τάξεως του 8% με 10%, τη στιγμή που οι ΜΜΕ σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε δανεισμό με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια, της τάξεως του 5% ή 6%.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι το ποσοστό των λειτουργικά υγιών ΜΜΕ που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια τους έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, καθώς ανάμεσα στο 2012 και το 2013 παρατηρούμε αύξηση της τάξεως του 16%. Συγκεκριμένα το ποσοστό των ΜΜΕ που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη πληρωμή των δανείων τους το 2012 ήταν 13%, ενώ το 2013 άγγιξε το 29%. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 12% του συνόλου των ελληνικών ΜΜΕ, που συνεισφέρουν 5% του ελληνικού ΑΕΠ, 7% των συνολικών εξαγωγών, ενώ προσφέρουν απασχόληση σε περίπου 125000 εργαζομένους.
Οι παραπάνω αριθμοί καταστούν προφανές ότι αφενός τίθεται, πλέον, ζήτημα επιβίωσης των υπαρχόντων υγιών επιχειρήσεων και αφετέρου ένα τέτοιο ζήτημα θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, και παρά τα προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους, οι ελληνικές ΜΜΕ παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες δραστηριότητας όσο αφορά την απασχόληση και τις επενδύσεις, ενώ έχουν επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα στην κρίση, με συνεχιζόμενα ισχυρούς δείκτες εξαγωγών.
Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ορίζει ως προτεραιότητα τον άξονα της επιχειρηματικότητας (που χρηματοδοτεί τα Financial Engineering Instruments).
Παρ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει προς το παρόν τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, και ιδίως των Financial Engineering Instruments, μόνο για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, για “κεφάλαια κίνησης”, ή για τη χορήγηση νέων δανείων με μειωμένο επιτόκιο, αλλά όχι για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων.
Η επέκταση, ωστόσο, της χρήσης των Financial Engineering Instruments για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων των λειτουργικά υγιών ΜΜΕ θα μπορούσε να αποκαταστήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα τους.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Κρίνει η Επιτροπή ότι επικρατούν στην Ενιαία Αγορά συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι οι ελληνικές ΜΜΕ είναι αναγκασμένες να δανείζονται με δυσμενείς όρους και συγκριτικά υψηλά επιτόκια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
2. Προτίθεται η Επιτροπή να επεκτείνει τη χρήση των Financial Engineering Instruments για την αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων των λειτουργικά υγειών ελληνικών ΜΜΕ, δεδομένων των συνθηκών Κρίσης που περιγράφηκαν παραπάνω;