Έως 10δισ για το προσφυγικό από αδιάθετα κονδύλια της Ε.Ε.
Έως και 10 δισ θα μπορούσαν να βρεθούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τη χρήση των αδιάθετων χρημάτων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέντε κορυφαίοι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία που θα αναζητήσει τα αδιάθετα χρήματα από τα 430 δις των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων από την περίοδο 2007-2013, προκειμένου να δώσουν μία άμεση λύση στην προσφυγική κρίση.
Για τα χρήματα δεν θα απαιτούνται νέα κεφάλαια από τα κράτη μέλη, διότι αφορούν πόρους που είχαν ήδη δεσμευτεί για την υλοποίηση έργων, τα οποία εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Τα Διαρθρωτικά Ταμεία χρηματοδοτούν έργα τα οποία συμβάλουν στην περιφερειακή σύγκλιση και τη μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα και τον πλούτο. Ωστόσο δεν βρίσκουν όλα τα έργα δημόσιους ή ιδιωτικούς τελικούς δικαιούχους.
Λόγω του ότι οι πόροι αυτοί προέρχονται από τα αδιάθετα χρήματα από την προγραμματική περίοδο 2007-2013, η χρήση τους δεν θα προκαλέσει κάποια επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Υπό κανονικές συνθήκες, τα χρήματα αυτά θα επέστρεφαν (κατ’ αναλογία) στις εθνικές κυβερνήσεις που τα είχαν συνεισφέρει.
Το ακριβές ποσό το οποίο φτάνουν αυτά τα χρήματα δεν έχει ακόμα καθοριστεί καθώς οι λογαριασμοί για την περίοδο του προϋπολογισμού δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα.
Η EurActiv έθεσε την πρόταση υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμφώνησε πως ως ιδέα έχει αξία.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε: «Κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εξαντλήσουμε την ευελιξία του προϋπολογισμού της ΕΕ. Θα εξετάσουμε προσεκτικά την πρόταση αυτή.»
Τα πολυπόθητα χρήματα θα είναι ευπρόσδεκτα από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία με την Τουρκία για να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων προς την ΕΕ.
Τόσο αυτοί, όσο και η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να υποστηρίξουν την ιδέα αν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συζητούν επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί την άφιξη των προσφύγων στα νησιά από την Τουρκία, καθώς και ένα πακέτο συνολικά 6 δις για την Άγκυρα, προκειμένου να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Η Γερμανία καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κρίση από τους υπάρχοντες πόρους της ΕΕ.
Πως θα λειτουργούσε το Ταμείο;
Η Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 2 με 10 δις ευρώ θα μπορούσαν αν είναι τα αδιάθετα υπόλοιπα από την προγραμματική περίοδο 2007-2013, που ονομάζεται και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το ακριβές νούμερο αναμένεται στις αρχές του 2017.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωνόντουσαν σε ένα Προσωρινό Ταμείο Αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης (πΤΑΠΚ), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Μαρία Σπυράκη, ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας της ομάδας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η Σπυράκη δήλωσε: «Αντί να συζητάμε επ αόριστο για το ποιος θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο και το που θα πρέπει να πάνε τα χρήματα, η Επιτροπή θα πρέπει να φροντίσει ούτως ώστε όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιηθούν προκειμένου να υποστηριχθούν κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ακόμα και αν τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να επιστρέψουν πίσω στα κράτη μέλη.»
«Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν και εξαιρετικά μέτρα»
Η Ελλάδα έχει υποφέρει τα μέγιστα από την κρίση και θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από όλους από τα ανακυκλούμενα χρήματα.
«Πρέπει να υποστηρίξουμε επίσης και Κράτη Μέλη όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία τα οποία λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίζουν το μακροχρόνιο αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης», σημείωσε η Σπυράκη.
Η Σπυράκη και οι άλλοι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι θα πρέπει να παρθεί μία απόφαση ως προς το ποιες χώρες θα πάρουν χρήματα και πόσα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με κριτήριο τους πρόσφυγες που καλείται η κάθε χώρα να διαχειριστεί.
Αυξανόμενη υποστήριξη
Η ιδέα ήδη κυκλοφορεί στους κύκλους του ΕΛΚ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει ήδη την υποστήριξη από μεγάλα ονόματα της επιτροπής προϋπολογισμών όπως τους Lambert Van Nistelrooij, τον Jean-Marian Marinescu, τον Reimer Böge, και τον José Manuel Fernandes.
Η Σπυράκη είναι σίγουρη ότι εν τέλει το κόμμα της θα στηρίξει την πρότασή της. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Donald Tusk – που προεδρεύει των σημερινών συζητήσεων για το προσφυγικό – αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι όλοι μέλη του ιδίου κεντροδεξιού κόμματος.
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Ένωσης που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε, εν συνεχεία να αντιδράσει, σε οποιαδήποτε τροπολογία γινόταν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του EurActiv στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/meps-find-up-to-e10-billion-for-refugees-in-unspent-eu-funds/