EU Energy Day στο COP24 | 4.8 δισ. από την Ε.Ε. για τις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση από τον άνθρακα
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου όπως δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης:
Η Μαρία Σπυράκη ομιλήτρια στην «Ημέρα Ενέργειας της Ε.Ε.» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του COP24, της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με θέμα την «Ενεργειακή μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα» με τον Επίτροπο Κανιέτε για την Ενέργεια και τη Κλιματική Αλλαγή και τον Jezry Buzek, Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Βιομηχανίας του ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας.
Είμαι εδώ στην #EUEnergyDay στο COP24 για να στηρίξω τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, για τις περιοχές που…
Δημοσιεύτηκε από Μαρία Σπυράκη στις Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
Η κα. Σπυράκη στην αρχή της τοποθέτησής έδειξε στους παρευρισκόμενους εικόνες από τα ορυχεία λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις από τον άνθρακα στην υγεία των πολιτών. «Το προσδόκιμο ζωής στην περιοχή βρίσκεται σε κάθοδο» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει, όχι όμως με κάθε κόστος για τις τοπικές κοινωνίες. Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τις περιφέρειες που στηρίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τον Επίτροπο Κανιέτε τη δημιουργία χρηματοδοτικών σχημάτων προκειμένου να υποστηριχθούν τα τρέχοντα έργα ενεργειακής μετάβασης και πρότεινε να τεθεί ως προτεραιότητα της Κομισιόν η χρηματοδότηση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες που εξαρτώνται από τον άνθρακα.
Σύμφωνα με την κα. Σπυράκη η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί οικονομική ευκαιρία, προωθώντας βιώσιμες επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πολλά και περιλαμβάνουν: καθαρότερο αέρα, καλύτερη ποιότητα εργασίας και βελτιωμένες συνθήκες ζωής.
Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2020-2030 χρειάζονται ετήσιες επενδύσεις 379 δις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα. «Είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη και την ευκαιρία να δημιουργήσουμε 900.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε» τόνισε κλείνοντας η Ευρωβουλευτής.