Bridging Europe | «Πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση Γιούνκερ για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ σε απασχόληση και ανάπτυξη;»
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως μη όφειλε, προχώρησε σε εσπευσμένη διακοπή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών, αν και το πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αγνοούμε τα σημάδια.
Η χώρα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό», επεσήμανα μεταξύ άλλων σε ομιλία μου, σε συζήτηση – εκδήλωση που διοργάνωσε το νεοσύστατο think-tank Bridging Europe με θέμα «Πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση Jean-Claude Juncker για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ σε απασχόληση και ανάπτυξη;».
Στην ομιλία μου ανέλυσα τον τρόπο προέλευσης των χρημάτων και τόνισα ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν, προκρίνοντας 174 έργα συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται σημαντικά έργα εθνικής σημασίας όπως ο TAΠ αλλά και έργα υποδομών όπως επεκτάσεις εθνικών οδών ή του Μετρό.
Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί αστραπιαία και να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό budget για τα έργα που η ίδια θεωρεί ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την απασχόληση.
Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, να αξιοποιήσει επιπρόσθετους πόρους για να υλοποιήσει σημαντικά έργα υποδομών. Το γεγονός μάλιστα ότι οι πόροι δεν προέρχονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αίρει και πολλές από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι από τα 315 δισ. που θα κινητοποιηθούν, εκτιμάται ότι περίπου τα 75 δισ. θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες και τις μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν μία επιπλέον πηγή χρηματοδότησης πέραν των διάφορων εθνικών δράσεων μέσω ΕΣΠΑ ή τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα όπως το Horizon2020 και το COSME.