Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ προς ΕΕ: Πως θα συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 παράλληλα με τον έλεγχο για ύπαρξη καρτέλ στις κατασκευές;
Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν οι ελληνικές αρχές ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για να μην κινδυνεύουν 47.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 24,1%, ζητά να μάθει με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ , Μαρία Σπυράκη.
Η κ. Σπυράκη με αφορμή δημοσιεύματα που επικαλούνται εσωτερική αλληλογραφία του Γενικού Διευθυντή της Κομισιόν, αρμόδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία κινείται διαδικασία παγώματος πληρωμών επειδή από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώθηκε «καρτελική σύμπραξη πληθώρας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο», απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να μάθει αν υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει τον έλεγχο για καρτέλ παράλληλα με τη χρηματοδότηση των έργων προκειμένου να μην υπάρξει διαταραχή στην εκτέλεσή τους.
Τέλος η κ. Σπυράκη ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει πόση είναι η πιθανή διάρκεια του παγώματος πληρωμών για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛκ έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται εσωτερική αλληλογραφία του Γενικού Διευθυντή της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Επιτροπή αναμένεται να παγώσει όλες τις πληρωμές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής προς την Ελλάδα.
Αφορμή αποτελεί έρευνα την Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα ΣΔΙΤ.
Στα εν λόγω έργα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε “καρτελική σύμπραξη πληθώρας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκησε για μακρό χρονικό διάστημα, από το 1989 έως και το 2016.”
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κλάδος των κατασκευών απασχολεί 47.000 άτομα (στοιχεία Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα), ενώ η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 24.1% και η πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων είναι συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία,
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει τον έλεγχο παράλληλα με τη λειτουργία των προγραμμάτων προκειμένου να μην υπάρξει διαταραχή στην εκτέλεσή τους;
- Σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούν οι εθνικές και περιφερειακές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή χρηματοδότηση των από κοινοτικούς πόρους προγραμμάτων παράλληλα με την ενίσχυση της διαφάνειας στην εκτέλεσή τους;
- Πόση είναι η πιθανή διάρκεια του παγώματος πληρωμών των εν λόγω ταμείων;»