Η ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. «Ψάρι ή Πλαστικό» η καμπάνια της Ευρωβουλευτή που την οδήγησε στη θέση της εισηγήτριας του Ευρωκοινοβουλίου.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ορίστηκε σήμερα εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας την Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας , στη νομοθεσία για τον περιορισμό των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον.
Η έκθεση που καλείται να συντάξει η Μαρία Σπυράκη εντάσσεται στην στρατηγική της Κομισιόν για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών που μεταξύ άλλων έχει ως στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης των συσκευασιών κατά 65% έως το 2025 και κατά 70% μέχρι το 2030 και έναν ειδικό στόχο ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών κατά 50% έως το 2025 55% μέχρι το 2030, με έτος αναφοράς το 2010.
Η ανάθεση της έκθεσης από το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται σε συνέχεια της καμπάνιας που εγκαινίασε η Μαρία Σπυράκη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με θέμα: «ψάρια ή πλαστικό; Τα πλαστικά μιας χρήσης καταλήγουν στο πιάτο μας» σε συνεργασία με τις ευρωβουλευτές Χάνα Βιρκούνεν από την Φινλανδία και Σοφία Ριμπέιρο από την Πορτογαλία και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρών Νησιών.
Την πρωτοβουλία των τριών ευρωβουλευτών -που προέρχονται από νησιωτικές χώρες- στήριξε από την πρώτη στιγμή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάϊνεν εμπνευστής και αρμόδιος της στρατηγικής για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών. Ο κ. Κατάϊνεν ως βασικός ομιλητής της εκδήλωσης τόνισε πως η ανακύκλωση των πλαστικών θα φέρει θέσεις εργασίας και σημείωσε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Επισήμανε μάλιστα πως ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2020-2027 διαθέτει 5 δις για τη διαχείριση των αποβλήτων που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Η κ. Σπυράκη στην παρουσίασή της τόνισε ότι ειδικά τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πλαστικών μίας χρήσης που καταλήγουν ως απορρίμματα θαλάσσης και μέσω των ψαριών που τα καταναλώνουν στη διατροφική αλυσίδα. «Η Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον δεδομένου ότι δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αποτελούν το 70% των απορριμμάτων στη θάλασσα στην ΕΕ. Αποτσίγαρα, δοχεία τροφίμων, μπουκάλια, τσάντες, κύπελλα-καπάκια, μπαλόνια, καλαμάκια, μπατονέτες, περιτυλίγματα και προϊόντα υγειονομικής εφαρμογής μπορούν να αντικατασταθούν με καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία είναι μια οικονομική ευκαιρία αφού μπορούν να δημιουργήσουν 30.000 νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας» επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Την πρωτοβουλία θα ακολουθήσουν παράλληλες εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκά νησιά σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Η αρχή θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής, όπου σχολεία, φορείς αλλά και πολίτες θα «καθαρίσουν» το νησί από τα πλαστικά. Παράλληλες εκδηλώσεις την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και στις Αζόρες και στη Φιλανδία. Η Μαρία Σπυράκη, η Χάνα Βιρκούνεν και η Σοφία Ριμπέιρο, μαζί με τα παιδιά τους θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια του καθαρισμού των παραλιών από πλαστικές συσκευασίες.