Ενοποίηση ψηφιακής αγοράς και απασχόληση
Η ενοποίηση της ψηφιακής αγοράς μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση 178.000 Ελλήνων επιστημόνων.
«Νέες θέσεις εργασίας για νέους με πολλά προσόντα μπορούν να δημιουργηθούν άμεσα με την επίσπευση της ενοποίησης της Ψηφιακής Αγοράς στην Ε.Ε.» τόνισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Η κ. Σπυράκη ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, επεσήμανε ότι οι ευκαιρίες που θα προκύψουν για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μεταφράζονται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή έχει 178.000 υπερπροσοντούχους (overqualified ) άνεργους νέους, η ενοποίηση της ψηφιακής αγοράς αποτελεί ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Όλη η παρέμβαση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και του ΕΛΚ έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Αν στα τέλη της δεκαετίας του 80 και τις αρχές του 90 υπήρξαμε πρωτοπόροι:
-με τη θέσπιση της Κοινής αγοράς για τα προϊόντα,
-με την υιοθέτηση του GSM, του κοινού δηλαδή συστήματος κινητής τηλεφωνίας, μιας ευρωπαϊκής καινοτομίας με παγκόσμιο αντίκτυπο,
δυστυχώς σήμερα πρέπει μάλλον να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Γιατί σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό με άλλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε ένα σημαντικό μειονέκτημα. Τον κατακερματισμό της Ευρώπης σε 28 διαφορετικές αγορές.
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ απευθύνονται σε 300 εκατομμύρια καταναλωτές, η Ευρώπη διαθέτει δυνητικά 500 εκατομμύρια. Δυστυχώς όμως ακόμα δεν έχουμε δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτό το συγκριτικά πλεονέκτημα.
Κύριε Πρόεδρε,
Οι πολιτικοί δεν έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο ρόλος των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων.
Είναι όμως δουλειά μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και το περιβάλλον εκείνο που να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην Ελλάδα, λόγω της Κρίσης, έχουμε 178 χιλιάδες υπερπροσοντούχους άνεργους νέους. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους κάτω των 25 ετών.
Και ταυτόχρονα, παρά την Κρίση, παρατηρούμε σε όλη την Ευρώπη άνθιση στις δουλειές εκείνες που απαιτούν αυτό που ονομάζουμε “digital literacy”, ψηφιακό αλφαβητισμό.
Σε τέτοιο σημείο που ως το 2020 υπολογίζουμε ότι στην Ευρώπη θα έχουμε έλλειμμα σχεδόν ενός εκατομμυρίου “ψηφιακών” θέσεων εργασίας.
Ας σταματήσουμε να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνάνε από δίπλα μας ανεκμετάλλευτες.
Λέμε συχνά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι απούσα από τα μικρά ζητήματα αλλά μεγάλη και παρούσα στα μεγάλα ζητήματα.
Σήμερα συζητάμε για ένα από εκείνα τα μεγάλα ζητήματα. Σε αυτό πρέπει να είμαστε παρόντες.
Γιατί η ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μεταφράζεται σε περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ ανάπτυξης τα επόμενα 5 χρόνια.
Για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, λοιπόν, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ας ολοκληρώσουμε την ενιαία ψηφιακή αγορά και ας φέρουμε επιτέλους την Κοινή Αγορά στον 21ο αιώνα».