Δήλωση της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρίας Σπυράκη με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ , η πολιτική ομάδα της GUE, μέλος της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
« Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα και αύριο , θα συζητήσουμε την πρόταση μομφής κατά του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Την πρόταση καταθέτει η πολιτική ομάδα της GUE, μέλος της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και την προσυπογράφει.
Γιατί τώρα;
Καμιά νέα πληροφορία δεν προστέθηκε στις ήδη γνώστες για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου.
Το Μεγάλο Δουκάτο, όπως και το Βέλγιο, όπως και τα Ολλανδικά επενδυτικά σχήματα, όπως και η Μάλτα είναι οι ¨φορολογικοί παράδεισοι ¨ της ΕΕ.
Δεν τους ερεύνησε η Ένωση, δεν φρόντισε να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας.
Οι χώρες αυτές οχυρώθηκαν και εξακολουθούν να οχυρώνονται πίσω από την πρόβλεψη της Συνθήκης ότι η φορολογική πολιτική είναι ευθύνη των κρατών μελών, νοθεύοντας προφανώς τον ανταγωνισμό και προσελκύοντας, με όλα τα μέσα, ιδιωτικά κεφάλαια, καταθέσεις και επενδυτές.
Είναι απαραίτητο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστω και τώρα, να αντιδράσουμε.
Να ζητήσουμε από την Κομισιόν να ερευνήσει όλες τις περιπτώσεις και να κλείσουμε άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα παράθυρα φοροαποφυγής στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τη φορολογία είναι απαραίτητη.
Και είναι σαφέστατα απαράδεκτο να ζητάμε από τους πολίτες, σε χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα, να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους, ενώ την ίδια ώρα, σε χώρες που ευημερούν, επιχειρήσεις κολοσσοί δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν και να πληρώσουν χωρίς δεύτερη συζήτηση, εφόσον παρανόμησαν.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η γκρίζα διάσταση αυτής της υπόθεσης .
Γιατί ξεκινά τώρα η επιχείρηση πολιτικής αποδυνάμωσης του Γιούνκερ, όταν όλα ήταν γνωστά πολύ πριν την εκλογή του; Πέντε μέρες πριν την ψηφοφορία στο Στρασβούργο, που τον εξέλεξε πρόεδρο της Κομισιόν οι «Financial Times» είχαν δημοσιεύσει όλες τις πληροφορίες που επαναλαμβάνονται σήμερα.
Γιατί τώρα;
Ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την ετυμηγορία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων .
Ο Γιούνκερ είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν που αναζητά 300 δις ευρώ για την ανάπτυξη , που πρώτη φόρα ανοίγει τη συζήτηση για τη μονοδιάστατη δημοσιονομική πειθαρχία και θέτει ανοιχτά την ανάγκη για γρήγορη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής μηχανής.
Ο Γιούνκερ είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν που μπορεί να αμφισβητεί ανοιχτά τις απόψεις Πρωθυπουργών πανίσχυρων χωρών και να αναζητά τη συναίνεση Βορείων και Νοτίων για τις πολιτικές που σχεδιάζει.
Ο Γιούνκερ είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν που ως επικεφαλής του Eurogroup έβαλε την υπογραφή του κάτω από το κείμενο του Νοεμβρίου 2012, που δεσμεύει τους δανειστές μας για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ποιο πολιτικό στόχο εξυπηρετεί η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ;
Προφανώς οι ελάχιστοι ψήφοι της GUE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα οδηγήσουν το Γιούνκερ στην έξοδο.
Το ερώτημα όμως παραμένει:
Εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αποδυνάμωση του προέδρου της Κομισιόν τώρα που πυκνώνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες οι οποίες ζητούν να μην προχωρήσει περαιτέρω η διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους;
Εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αποδυνάμωση ενός κορυφαίου Ευρωπαίου πολιτικού που απέδειξε στα δύσκολα ότι μπορεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος;»